Adóváltozások 2024

(legfontosabb adóváltozások dióhéjban)

Számlakiállítás határideje: A számlát haladéktalanul ki kell állítani, ha az ellenértéket a teljesítésig megtérítik, függetlenül az ellenérték megfizetésének módjától.

Az adóváltozások egy új eleme a kötelező visszaváltási díj: Az üres csomagolások visszaváltása esetén a díjat vissza kell téríteni Mértéke: 50 Ft, a visszaváltási díj nem része az adóalapnak; nem minősül termékértékesítésnek, így áfa fizetési kötelezettséget nem keletkeztet, a számlán vagy nyugtán elkülönítetten kell feltüntetni

 

 

Néhány áfát érintő adóváltozás:

5 % áfa:

 • buszos személyszállítási szolgáltatások (menetrend szerinti városnéző turisztikai szolgáltatás)
 • műalkotások importja
 • speciális gyógyászati célra szánt tápszerek

 

18 % áfa: 

A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszertjellegű sajtkészítmények

 

0 % áfa: Bevezetésre került a 0% áfa a napilap esetében

 

Kézi számlatömbök nem szűnnek meg!

Nyugta, e-nyugta: megváltozik a nyugta kötelező tartalmi elemei, több információra lesz szükség, melyekről 3 napon belül adatot kell szolgáltatni, (ennek az adóváltozásnak a hatálya: 2025. január 1.)

 

Egyszerűsített számla alkalmazásának lehetősége:

Egyszerűsített adattartalmú számla: kibocsátható az olyan ügyletről, amelyben annak kibocsátója alanyi adómentes adózó, és az ügyletet e minőségében teljesíti. (ennek az adóváltozásnak a hatálya 2025. jan.1.)

 

Egyéni vállalkozó szünetelése:

Az adó alanya a vállalkozó, azzal, hogy az egyéni vállalkozót az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése időszakában is vállalkozónak kell tekinteni, feltéve, hogy a szünetelés időszaka az adóéven belül egybefüggően nem éri el a 181 napot. A vállalkozói tevékenység szünetelése csak teljes hónapra értelmezhető, azaz csak teljes hónapban szünetelő egyéni vállalkozó mentesül a minimális szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól

 

Az adóváltozások átszabták a szünetelés ideje alatt megszerzett bevételek elszámolását:

2023.12.31-ét követően megkezdett szünetelésre új szabályok vonatkoznak:

 • Bevétel: a szünetelés előtt végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés alatt befolyt bevétel a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett bevételnek tekintendő
 • Költség: a szünetelés időszakában igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdését megelőző napon elszámolható vállalkozói költségnek minősül

 

2024.01.01-én már folyamatban lévő szünetelés régi szabály szerint:

 • Bevétel: a bevallás benyújtásáig befolyt bevétel a szünetelés megkezdése évének bevétele
 • Költség: bevallás benyújtásáig felmerült kiadás a szünetelés megkezdése évének költsége
 • Ha az év minden napján szünetelt, a bevétel, költség elszámolása az önálló tevékenység szabályai szerint történik

Személyi jövedelemadó változások 2024:

 • Minimálbér: 266800 ft
 • Garantált bérminimum: 326000 ft
 • Járulékfizetési alsó határ: 80040 ft
 • Eü.szolgáltatási járulék: 11300 ft/ hó ill. 380 ft/ nap

 

Csekély értékű ajándék:

Évi 3 alkalommal adható (egyes meghat.juttatásnak minősül)

A 30 év alatti anyák kedvezménye: jogosult az a 30 év alatti anya, aki a vér szerinti vagy magzatra tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. (akinek bármilyen kedvezménye, mentessége van amit szeretne igénybe venni nyilatkozattal jeleznie szükséges mert a megállapítás nem automatikus)

 

Személyi kedvezmény:

A kedvezmények köre kibővült (286/2023. korm.rend., 335/2009. korm.rend., szja-tv. 29/E) elévülési időn belül visszamenőlegesen is érvényesíthető az orvos által igazolt időpontig.

 

Nyereményeket érintő adóváltozások:

Adómentes: Szerencsejáték tv. szerinti engedélyhez kötött sorsolásos játékok – pl. lottó, totó stb. Engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból játékkaszinó, bukmékeri fogadás, lóverseny, kártyateremben szervezett kártyajáték, távszerencsejáték, az online kaszinójátékból származó nyeremény

Adóköteles: a külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény

 

Átalányadózás 2024:

Adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó rész, 2024-ben 1.600.800 ft. Adómentes bevételek a különböző ktg hányadok esetén:

 • 40%: 2.668.000 ft
 • 80%: 8.004.000 ft
 • 90%: 16.008.000 ft
Kedvező adóváltozás:

Négy évről 12 hónapra csökkent az az időszak, amelynek az átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen.

Támogatások:

Az átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozónál nem minősül vállalkozói bevételnek a vállalkozási (gazdasági) tevékenységéhez költségei fedezetére vagy fejlesztési célra jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatás. A magánszemély az e bevételével összefüggő adókötelezettségeit az önálló tevékenységből származó jövedelemre irányadó rendelkezések szerint teljesíti.

Olvass további híreket a Könyvelő Fót honlapunkon