Kisadózó kisokos

Az alábbi összefoglaló 2022.09.01-el az Új Kata tv. bevezetésével érvényét vesztette

 

Olvass további híreket a Könyvelő Fóton honlapunkon

Az elmúlt években a leggyakrabban kisadózó azaz KATÁS egyéni vállalkozással kapcsolatban keresnek telefonon vagy érdeklődnek emailben, személyesen. A kisadózó egyéni vállalkozás méltán lett a legnépszerűbb adózási forma. Az ügyfelek első kérdései alapján összefoglalom itt a tudnivalókat nagyvonalakban a kisadózásról amelyek egy induló egyéni vállalkozónak fontos lehet.

 • A kisadózó egyéni vállalkozás a 2012. évi CXLVII. törvény alapján működhet. Az adóalanyiság a kezdő vállalkozás nyilvántartásba vételével egyidejűleg kezdődik.
 • Nem választhat kisadózó vállalkozást: – az a nem kezdő vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül törölte, vagy ezen időszakban a vállalkozás adószáma jogerősen fel volt függesztve, valamint
 • – Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, (ÖVTJ) illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.
 • A megalakulás során nyilatkozni kell arról, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül-e. Ezt legkönnyebben úgy határozhatjuk meg, hogy van-e máshol 36 órát meghaladó jogviszonya, illetve ezenkívül még a törvény több esetet is nevesít, hogy ki minősül főállásúnak és ki az aki nem, de ezek részletezésére itt nem térnék ki.
 • A főállású kisadózó 50000 ft / hó tételes adót fizet az államnak, a főállásúnak nem minősülő kisadózó 25000 ft/ hó adót fizet és van mód arra is, hogy a kisadózó saját elhatározásból egy magasabb összegű 75000 ft / hó tételes adó megfizetését válassza. A kisadózók ellátási alapja az 50000 ft adó megfizetésével 98100 ft/ hó, a magasabb 75000 ft adó megfizetésével pedig 164000 ft / hó. Nyilván a gyermekvállalás vagy nyugdíj előtt állóknak érdemes megfontolniuk a döntésüket.  Az 50.000 ft tételes adó megfizetésével mentesül a kisadózó a vállalkozói szja, osztalékadó, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése alól. Azonban lényeges, hogy nem mentesül az alkalmazottak után fizetendő járulékok megfizetése alól.
 •  A kisadózó egyéni vállalkozó havi 1.000.000 ft-ig számlázhat illetve egy teljes naptári évre 12.000.000 ft összeg határig számlázhat a fenti tételes adó megfizetésével. Amennyiben ezen határt túl lépi, úgy év végén az éves adóbevallásában a meghaladó rész után 40% adóval kell adóznia. A 12 millió forint azonban egy évben belül bárhogy elosztódhat. Nagyon fontos, hogy év közben induló kisadózás csak a hátralévő hónapok x 1.000.000 ft bevétellel számolhat, illetve ahány hónap megfizetett tételes adója van úgy annyiszor 1 millió forint lehet a bevétele. Írok egy példát: Alakulás napja április 10.  Megfizetett tételes adó dec. 31-ig 9 hónap. Ebben az esetben 9 x 1.000.000 azaz 9.000.000 ft lehet a vállalkozás bevétele. Ha azonban 9.500.000 ft lett akkor sem veszíti el a kisadózói státuszát a vállalkozó, de a meghaladó rész azaz az 500.000 ft után 40% adót köteles fizetni. A tételes adót minden hónapban utólag a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni. Lehetőség van csekken vagy átutalással is teljesíteni a befizetést.
 • Másik fontos szempont az áfa kör eldöntése. Az áfa törvénybe mélyebben nem mennék bele, de még megalakulás előtt határoznod kell, hogy az általános szabályok szerint szeretnél az áfa körbe tartozni, vagy netán alanyi adómentességet választasz. Az alanyi adómentesség határa jelenleg 12.000.000 ft / év, de évközben kezdő vállalkozóknak ezt az összeget is szükséges arányosítaniuk. Ha a fenti összeget évközben meghaladja a bevételed akkor köteles vagy év közben áfa körbe belépni. Az áfa körről illetve az alanyi áfa mentességről itt most többet nem írnék amennyiben nem vagy tisztában a fogalmakkal és lehetőségekkel keress fel egy könyvelőt.
 • Amennyiben alanyi áfa mentes a vállalkozásod úgy jelenleg nem szükséges vállalkozói bankszámlát nyitnod és fenn tartanod, ezért ahogy korábban is írtam csekken is teljesítheted a kötelezettségeidet, sőt lakossági folyószámládat is használhatod.
 • A kisadózó is alkalmazhat munkavállalót, akár munkaviszonyban akár egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül, netán megbízási jogviszonyban.  Természetesen az alkalmazottak bérét számfejteni kell, arról havonta bevallást kell benyújtani és ahogy fentebb is írtam az alkalmazott után a járulékokat meg kell fizetni!
 • A tételes adón kívül vannak azért még további fizetési kötelezettségek. Természetesen minden kisadózónak fizetnie kell a választása szerint iparűzési adót a székhelye szerinti önkormányzathoz, valamint minden kisadózónak fizetnie kell az évi 5000 ft kötelező kamarai hozzájárulást.
 • Hogy mikor szűnik meg a kisadózói státusz? Ennek több esete van: Megszűnhet saját elhatározásból (ki lehet lépni a kata körből), az  egyéni vállalkozói jogállásának megszűnésével, illetve ami az egyik legfontosabb, hogy ha a vállalkozó adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható.
 • Ha már megszületett az elhatározás, hogy vállalkozási tevékenységet folytass akkor első lépésként ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkezned.
 • Ahhoz, hogy használni tudd az Ügyfélkaput, létre kell hozni egy személyes ügyfélkapus azonosítót. Ezt bármely természetes személy megteheti. A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet a regisztrációs szervnél (bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten) vagy  elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában a ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.
 • Elterjedt az a hír, hogy a kisadózó vállalkozóknak nem szükséges könyvelőt tartania. Én azért óva intenék minden kezdő vállalkozót ettől, az egyes speciális esetek bonyolultsága, a KATA munkaviszonnyá válásának esetei, az áfa kérdések, bevallások, adatszolgáltatások, nyilvántartások teljesítése stb. miatt.  De, hogy a katás egyéni vállalkozónak valóban nem kell-e könyvelő itt tudjátok elolvasni:   Kattints ide

 Olvass további híreket a Könyvelő Fóton honlapunkon