Könyvelő Válaszol

Kötelező-e egyéni vállalkozóknak vállalkozói igazolványt kérnie?  Nem, nem kötelező sem a vállalkozás beindításának sem a folytatásának nem feltétele az igazolvány.

 

Kinek kötelező a könyvvizsgálat?  Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és

az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan       foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

 

Milyen iratokra van szükség a cégalapításhoz?   A tulajdonosok személyigazolványára, lakcímkártyára, adókártyára, taj kártyára, székhelyhasználati hozzájárulásra, tulajdoni lapra

 

Kft választhat-e kisadózást? Kisadózó vagy bt vagy egyéni vállalkozó lehet. A kft nem választhat kisadózást.

 

Mennyi a kisadózó maximalizált árbevétele? Nem haladhatja meg az évi 12 millió forintot, illetve év közben alakuló vállalkozások esetén a hátralévő hónapok számának és 1.000.000 forintnak a szorzatát.

 

Mi történik ha a kisadózó meghaladja a maximalizált árbevételt? A jogszabály ezután sem zárja ki a kisadózó körből, de a felettes rész 40% adóval adózik.

 

Kinek kötelező az üzemorvos? Az alkalmazottal rendelkező vállalkozásoknak kötelező.

 

Mennyi a kötelező törzstőke Kft esetében? 2014. március 15 –után már 3 millió forint a jegyzett tőke összege.

 

Lehet e apporttal teljesíteni a törzstőkét?  Igen lehet, a  pénzbeli és a nem pénzbeli hozzájárulás  arányát  a társaság tagjai határozzák meg, és ezt  a létesítő okiratban rögzítik. Kötelező készpénz illetve apport arányt a jogszabály nem fogalmaz meg.

 

Mit jelent az alanyi áfa mentesség? Alanyi áfa mentes az a vállalkozás lehet akinek az éves várható árbevétele nem haladja meg a 12 millió forintos határt. Évközben alakuló vállakozásoknak ezt az összeget arányosítani szükséges.

 

Kell e áfa bevallást beadnia az alanyi mentes cégeknek? Alap esetben nem kell, de vannak speciális esetek amikor szükség lehet rá.

 

Kinek nem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnia? Az egyéni vállalkozó ha alanyi áfa mentes akkor nem kötelező céges bankszámlát fenntartania.

 

Hogyan lehet bejelenteni az egyszerűsített foglakoztatottakat?

Egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentési lehetőségei:
– a T1042E nyomtatványon (ügyfél kapun keresztül)
– országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti. (185-ös kék szám)
– okos telefonról alkalmazás segítségével

 

Mennyi járulékot kell fizetni az egyszerűsített foglalkoztatottak után? Az egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatott mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 ft/ nap, alkalmi munkaerő  után naponta 1000 forint közterhet, illetve filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglakoztatása esetén minden naptári napra munkavállalónként 3000 forintot kell fizetni.

 

Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás beindítása? Illeték kötelezettsége nincs, tehát nem kerül semmibe.

 

Szüneteltethetem e az egyéni vállalkozásomat? Igen, minimum 1 hónapig maximum 2 évig szüneteltethető.

 

Szüneteltethető e a Kft vagy Bt? Nem , hivatalosan nincs szüneteltetés a cégek esetében, viszont van arra mód, hogy un. alvó módban pihentesd a cégedet.

 

Kinek kötelező a pénztárgép használat? Jogszabály szerint leegyszerűsítve : a zárt helyen termékek értékesítéssel foglalkozó vállalkozások esetében ír elő kötelezettséget. A jogszabály viszont sokrétű és tételes felsorolást is tartalmaz, teáor kódok szerint. Részletek a nav honlapján.

 

Kapok e számlát a könyvelésről és elszámolható e a cégemben? Természetesen elszámolható a könyvelésre kifizetett összeg és mindenképpen olyan könyvelőt válassz akinél számlát és szerződést is kapsz.

 

Elszámolható e költségként az alkamazott munkabére? Igen a munkabére és közterhei is elszámolhatóak költségként.

 

Mennyi ideig kell megőrizni a bizonylatokat? A számviteli törvény 8 év megőrzési időt ír elő, míg munkaügyi bizonylatok esetében 50 év is lehet a megőrzési idő.

 

Mikor kapok tájékoztatást a cégemről a könyvelőtől? Tőlünk minden hónap illetve negyedév végén kapsz tájékoztatást céged pénzügyi helyzetéről, de bármikor kérhetsz információt ezenkívül amit a legrövidebb időn belül megadunk.

 

Kötelezhető e a könyvelőm titoktartásra? Természetesen igen, a mi szerződéseinkben kikötjük, hogy a könyvelő köteles a bizonylatokat, információkat stb. bizalmasan kezelni.

 

Jó ha egy könyvelő rendelkezik felelősségbiztosítással? Igen, mert a könyvelő is ember, ő is hibázhat. Felelősségbiztosítással viszont a könyvelő az általa okozott kárt megtéríti ügyfele számára. Ez az ügyfelek számára is egy biztosíték.

 

Kisadózónak kötelező e könyvelőt megbíznia? Nem kötelező kisadózó KATÁS vállalkozásoknak könyvelőt megbíznia, ha ismeri a jogszabályokat, tisztában van a határidőkkel, tudja alkalmazni az áfa törvényt, a kisadózásról szóló törvényt, tbj törvényt és tudja kezelni az ebev rendszerét akkor saját maga is nyilvántarthatja számláit és elkészítheti  a bevallásait. Erről részletesebben itt olvashatsz:

 

Kötelező e szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartását vezetni? Igen kötelező, alakulástól számítva minden egyes szigorú számadású nyomtatvány beszerzését, selejtezését fel kell vezetni a nyilvántartarásba.

 

Kötelező e a bélyegző számomra? Nem, nem kötelező, de a jogszabály előírja, hogy mely adatoknak kell szerepelnie a számláidon, mindezeket akár kézzel, akár géppel vagy bélyegző használatával is megoldhatod.

 

Kötelező e aláírni a számláimat? Nem, a számla már aláírás és pecsét nélkül is hiteles.

 

Használhatok e számlázó programot? Természetesen igen, de ezt a tényt a könyvelődnek illetve az adóhatóságnak is be kell jelentened.

 

Kell e cégautó adót fizetnem? Igen, ha a cégnek magyar rendszámú autója van, aminek a tulajdonosa jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, függetlenül attól, hogy a cégben erre az autóra költséget elszámoltak-e vagy sem.

 

Kell e jelenléti ívet vezetnem? Igen, ha alkalmazottad van munkaviszony keretén belül vagy egyszerűsített foglalkoztatottad akkor kötelező, ellenőrzéskor kérhetik.

 

Kötelező e a kamarai hozzájárulás? Igen minden vállalkozásnak kötelező a kereskedelmi és ipari kamarához bejelentkeznie és az éves hozzájárulás befizetnie. (5 e ft/év)

 

Milyen szempontok szerint válassz könyvelőt? Fontos, hogy legyen bizalmad felé, kérdezd meg, hogy rendelkezik –e felelősségbiztosítással, ír e szerződést veled, ad e számlát az elvégzett munkájáról, van e tapasztalata, gyakorlata, elérhető e telefonon, emailben, korrekt árakon dolgozik-e, tovább képezi-e magát (regisztrált –e a PM-nél)

Olvass további híreket a Könyvelő Fóton honlapunkon