NAV INGYENES SZÁMLÁZÓ PROGRAMJA

2018. július 1-én hatályba lépett a számlaadatok adatszolgáltatási kötelezettsége. Július elsejéig mindenkinek ellenőriznie kellett, hogy az általa használt számlázó programmal teljesíteni tudja-e az adatszolgáltatási kötelezettségét. A kézi számlázást alkalmazó ügyfeleknek is keletkezik kötelezettségük, ugyanis az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső kézi számlákat manuálisan kell rögzíteni a NAV online felületén.

számlázó programEzt segítendő a NAV létrehozott egy számlázási felületet az Online számlázót, (számlázó programot) amelyet térítésmentesen használhatnak a regisztrált adóalanyok. Regisztrációt végezheti olyan magánszemély aki az adott vállalkozás törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja. A NAV által fejlesztett számlázó program használatát is be kell jelenteni 30 napon belül a SZAMLAZO adatlapon.

Az adóhivatal nem látja az ügyfél összes kiállított számláját, hasonlóan a többi forgalomban lévő számlázó programot használókhoz, kizárólag ellenőrzés keretében kérheti le azokat a NAV.

A számlázó program a NAV online felületén érhető el. Lehetőség van arra, hogy korábban használt számlázó programból partner és termék-törzset importáljunk, ezzel is meggyorsítva a számla kiállítását.

Az ONLINE SZÁMLÁZÓ nagy előnye, hogy képes elektronikus számla kibocsátására is, ami egy elektronikus aláírással ellátott dokumentum. Az így kiállított számlák megőrzését is támogatja a rendszer.

Az online számlázót másik számlázó program mellett is lehet használni, de mivel az online számlázó program  nem minden számlázási problémára kínál megoldást, előfordulhat, hogy másik piaci szoftver választása megfelelőbb lehet, ennek eldöntése a vállalkozó felelőssége.

Olvass további híreket a Könyvelő Fóton honlapunkon